Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Isländsk deckare

30 jul , 2011, 10.30 Malin Slotte

 

Trots det nordiska programutbytet Nordvision ser man sällan isländska program i FST. Landet är väl heller inte känt som någon stor tv-exportör, men i kväll repriseras en helt okej isländskt kriminaldrama i fyra delar.

Det rör sig om Hamarinn från 2009, där rikspolisen Helgi Marvinsson (Björn Hlynur Haraldsson) inkallas för att hjälpa till med utredningen av ett fall där en grävmaskin med en man i störtat ner från en klippa. Han samarbetar med den lokala polisen Inga Aradóttir (Dora Johannsdottir) som är noga med att framhålla vem som sköter befälet.

På det personliga planet är Helgi nyskild och stukad efter en personlig tragedi, men det finns kvinnor i hans närhet som vill hålla honom sällskap. I ett större perspektiv verkar det finnas en maktkamp om den isländska naturen mellan miljöaktivister och statliga planer på kraftverksbygge. Med i dramat finns också magiska ingredienser; enligt gammal folktro är det något övernaturligt med klippan.

Polisarbetet går ut på att åka runt och prata med människor som bor i den ödsliga trakt där olyckan skedde. Serien bjuder på kriminallunk i storslagen miljö och stämningen är stundvis tät och kuslig.

Klippan sänds i FST5 med start i kväll lördag kl. 22.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.