Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Svensken är bögig

4 aug , 2011, 06.30 Malin Slotte

 

YouTube Preview Image

Efter att Finlands syn på sitt östra grannland varit under luppen i den första säsongen av serien om grannländer, vänder Anna Laine blicken västerut, mot Sverige, storebrollan. Om rädslan var central i relationen till öst, är underlägsenhetskänslan det i förhållande till västgrannen.

Första avsnittet handlar om den svenske mannen, och att han i finländarens ögon är feminin, ergo homosexuell. Så det blev långt ett program om hur vår västra granne förhåller sig till homosexualitet, eller manlig sådan för att vara exakt.

Laine får rätt mycket ut av en historieforskare och en gaypolis hon träffar, mindre av Ebba von Sydow och en vanlig Haparandaman. Men Haparandamannen är en viktig poäng – de metrosexuella män som kameran fångar in på Stockholms gator, skiljer sig en hel del från männen på mindre ort. Många vanliga människor på gatan får också uttala sig.

Serien, som är en repris från 2008, är ännu ett bevis på att finländare är mer upptagna av svenskar än vice versa. Senare avsnitt tar upp svenskarnas flyktingpolitik, samtalskultur, musikexport och jämlikhet.

Kamrat på svenska sänds i TV1 i dag torsdag kl. 18.30.

, , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. ero skriver:

  Märkligt att man på allvar tror att det finns fler homosexuella i ett land än i ett annat. All forskning visar att den homosexuella delen av en befolkning är konstant oberoende av land. Gäller således också Finland men kan man inte komma åt någon på annat sätt så kan man ju alltid anklaga personen för att vara bög. Finland borde dock ha vuxit ifrån dessa barnsligheter och i stället se sig själva i spegeln.

 2. Malin Slotte skriver:

  Det som kan tyckas som en fånig barnslighet, döljer nog ofta en rätt obehaglig machoideologi.

 3. Putte skriver:

  Vice versa. Lika litet som alla män i Finland heter Pekka och slåss med kniv varje fredag! Enligt detta så skulle finnarna varit utdöda för länge sedan!

 4. Malin Slotte skriver:

  Fast jag har svårt att tänka mig att SVT skulle ägna en halvtimme åt att utforska den myten. Fast, varför inte, kunde vara riktigt intressant egentligen. Jag tyckte som sagt att Kamrat på svenska var ett intressant program, trots den tramsiga utgångspunkten.

 5. Putte skriver:

  Nä, varför skulle SVT satsa tid på det = Inte vet jag heller varför Kamrat finns till för… Vem har skapat Kamrat serien; finnar, finlandssvenskar eller någon annan? Vad är deras motiv; dokumentär eller underhållande?

 6. Malin Slotte skriver:

  Det är finska Yles projekt. Syftet är att med glimten i ögat granska fördomar om grannländerna. Först ut var Ryssland, nu Sverige, sen står Estland i turen.

Kommenteringen är stängd.