Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

En ren kvinna

6 aug , 2011, 05.05 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Thomas Hardys roman Tess av d’Urberville, med den svenska undertiteln En ren kvinna, hör numera till den engelska litteraturens klassiker. När den publicerades 1891 blev den däremot omdiskuterad eftersom den sätter den viktorianska sexualdubbelmoralen under lupp.

I BBC:s fyrdelade dramatisering av romanen från 2008 spelar Gemma Arterton den fattiga landsortsflickan Tess som blir skändad av sin förmögne släkting Alec (Hans Matheson), vilket befläckar hennes rykte för evigt.

Vår hjältinna är trots detta självfallet en genomärlig själ med höga ideal, så när hon möter sin stora kärlek Angel Clare (Eddie Redmayne) som friar till henne genomlider hon svåra samvetskval för att hon inte berättat om sitt skamfyllda förflutna.

Javisst är det en vanmäktigt frustrerande dubbelmoral som skildras, men det är också den som bidrar till suget i berättelsen, lusten att få veta om det finns någon väg ut för personerna, eller om de för evigt är instängda i sin tids värderingar.

Serien är en repris från september 2009.

Tess av d’Urberville sänds i TV1 i dag lördag kl. 17.05.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.