Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Syskon vind för våg

9 aug , 2011, 09.00 Malin Slotte

 

Den svenske regissören Baker Karims självbiografiskt influerade tredelade dramaserie Familjen Babajou från 2009 är en familje-, uppväxt- och åttiotalsskildring. Också sådana har gjorts tidigare, men den här serien har tillräckligt många egna element för att tillföra genren något.

Det handlar om en ugandisk invandrarfamiljs kamp för att klara sig i det tidiga åttiotalets Sverige. Redan i början av avsnitt ett faller Idi Amin och pappan (spelad av regissörens bror Alexander Karim) lämnar familjen för att återvända till Uganda. Kvar blir en mor med tre barn: den finurlige lillebrodern (Dakota Trancher Williams), den tyranniske storebrodern (David Nzinga), den nördige mellanbrodern (Joel Valois) och systern (Miranda Israelsson) som ja, väl mest är systern i skaran. Modern arbetar på annan ort inne i veckorna och syskonen måste därför klara sig själva.

Skådespelarna är till största delen amatörer; i en tidningsintervju har regissören berättat om hur svårt det var att hitta svarta skådespelare i Sverige. Att de är amatörer märks också på skådespeleriet, och manuset i sig är väl heller inte så starkt och lider av vissa trovärdighetsproblem (familjen kommer över en lyxvåning i Helsingborg). Men Karim berättar med flyt, känsla och ett välvalt soundtrack. Tidsbilden, det tidiga, murriga åttiotalet, är fint och trovärdigt fångat.

Familjen Babajou sänds i TV1 i kväll tisdag kl. 21.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.