Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

FST är som humlan

13 aug , 2011, 07.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Bara ett halvår efter att den sändes första gången i februari snabbrepriseras Christine Saarukkas historik över FST. Den tredelade serien framskrider kronologiskt med två decennier per avsnitt, från starten 1957 fram till i dag, då drömmen om en finlandssvensk tv-kanal blivit uppfylld – en följd inte bara av digitalteknikens möjligheter utan också av sjuttio- och åttiotalets kontroverser kring den så kallade Kustkanalen.

En sådan här serie bygger mycket på den kavalkad av arkivmaterial den bjuder på, som blir charmiga kuriosa eller fungerar som en nostalgitripp ifall tittaren har personliga minnen av programmet. Som sig bör bjuder de intervjuade inte bara på fakta och stolthet över det de varit med om att göra, utan också på anekdoter.Tyvärr är det snålt med arkivmaterial från de första åren, eftersom programmen inte sparades.

I begynnelsen gick man in för att göra ”kiva program”, vilket innebar lättsam underhållning av olika slag, men efter hand kom också tyngre programformer som dokumentärer och nyhetssändningar med i bilden. Ännu senare började man göra program för barn och ungdomar.

Titta vi flyger! sänds i FST5 i kväll lördag kl. 19.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.