Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Film

En billig film om manlig vänskap

7 sep , 2011, 10.00 Malin Slotte

 

Om den manliga vänskapens möjligheter och omöjligheter i vuxen ålder handlar Anders Nordlunds drama Tre vänner. Platsen är Vasa och i centrum står tre mycket olika barndomsvänner som håller på att glida ifrån varandra. Alla tre befinner de sig i en livssituation som kräver någon form av frigörelse.

Bäckström (Markus Lytts) är den som har kommit längst i vuxenlivet, men är totalt hunsad av sin sällsynt osympatiska flickvän. För kvinnotjusaren Basse (Andreas Nygård) verkar livet vara ett enda stort skämt, samtidigt som han har svårt att göra sig fri från sin barndom. Och mesige Tom (Anders Nordlund), med de längtansfulla sexfantasierna, borde lära sig säga ifrån.

Det här är en lågbudgetsproduktion med allt vad det innebär av amatörism och medveten och ofrivillig komik. Utanför sitt sammanhang är det här bara uselt, men den har det finlandssvenska dramats trumfkort: för den som kan identifiera sig med miljö, språk och tonfall – och även typerna och konstellationerna – funkar det.

Skådespeleriet är amatörmässigt, men handlingen drivs ständigt framåt även om alla uppslag inte följs upp. Dialogen växlar mellan eftermiddagssåpans onaturliga övertydligheter och repliker somt träffar mitt i prick.

Någonstans finns ett hjärta. Nordlund har något han velat berätta, och han gör det, på riktigt. Resultatet blev en film man gärna ser, trots skavankerna.

Tre vänner sänds i FST5 i kväll onsdag kl. 22.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.