Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

När det värsta sker

15 feb , 2012, 10.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

BBC-serien Single Father i fyra delar från 2010 skildrar en pappas sorgarbete och kamp med att ta hans om familjen efter att han förlorat sin fru i en olyckshändelse.

Fotografen Dave (David Tennant) och Rita (Laura Fraser) är en lycklig fyrbarnsfamilj mitt i livet. Han är något av den perfekta mannen och pappan, stabil, mogen och ansvarstagande. Hon är mer impulsiv och temperamentsfull och även sugen på ett femte barn.

Serien berättar precis som man ska göra för att få ut mest dramatisk effekt av det fruktansvärda som krossar allt. Den börjar med olyckan, men gör sedan ett hopp tillbaka i tiden, och vi får följa familjen dagens före olyckan och under olycksdagen. I detta ödesmättade grepp lär vi känna karaktärerna och framför allt vad de betyder för varandra, och det som drabbar familjen blir också drabbande för tittaren.

Till det yttre tycks Dave inte reagera särskilt starkt på förlusten, och man kan tycka att det är skådespelaren som missat att förmedla sorgen. Men den styva överläppen har sin gripande förklaring i nödvändigheten att hålla ihop – han har fyra barn som sörjer sin mamma att ta hand om. Den äldsta dottern är dessutom inte hans biologiska, vilket gör hennes reaktion på det skedda ännu starkare och svårare att hantera.

Serien ställer också saker på sin spets rent romantiskt. Det handlar om när det är tillåtet att träffa en ny partner, och där verkar problematiken mer gälla lojalitet till levande än döda. Det drar nämligen ihop sig till triangeldrama i bekantskapskretsen.

Singelpappan sänds i TV1 onsdagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.