Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Gammelschlagers

5 maj , 2012, 09.00 Malin Slotte

 

Låt oss spinna vidare på gårdagens tema som var retro. I dag ska det handla om gammelschlagers, alltså riktig schlager schlager, som börjar bli ett utrotat släkte i Eurovision Song Contest. Men fortfarande bär vissa låtar fler spår av genren än andra, och i dag tar vi oss en titt på dessa bland årets bidrag. Av en händelse är tre av dem – undantaget Vitryssland – svenskskrivna.

YouTube Preview Image

Kurt Calleja – This Is The Night **

Malta bjuder på en uppåtlåt med gammelschlagerwibbar och en sångare som kanske inte krossar så många hjärtan men levererar en positiv energi. Fantasilöst men stabilt. Jag tippar på final med darr på ribban för Kurran och delar ut två regndanser av fem.

YouTube Preview Image

Litesound – We Are The Heroes **

Vitrysslands pojkband öser på och vill nog helst bli betraktade som ett rockband, även om de mer framstår som en dansbandsorkester. De försöker vara kaxiga genom att spöka ut sig i … ja, vad ska det föreställa? … nån sorts korsning av mc-kläder och rymddräkter. Som helhet ger det här ett rörigt och splittrat intryck, ett bidrag i upplösning mot slutet. Inte blir det final, däremot två krokiga mikrofonstativ av fem i betyg.

YouTube Preview Image

Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac ***

Kör Greklands alla bidrag i tävlingen det senaste decenniet i en mixer och ut kommer detta. Så känns Grekland som i år än en gång bjuder på bouzoukischlagerpop med pyramidkoreografi och troschock. Noll nytänkt, men varför skrota ett vinnande koncept (2005) verkar man resonera. Vinsten kommer de inte att upprepa, men final blir det. Betyg: tre pyramidlyft av fem.

YouTube Preview Image

Jedward – Waterline ***

Irland återanvänder sina bokstavskombinerade enäggstvillingar från i fjol. På åttonde plats placerade de sig då, i år blir det nog den sämre halvan av resultattabellen, men final blir det. Fjolårets låt var mer avantgardistisk, det här är slätstruken svensk standardschlager som vore hur platt som helst utan killarnas energi och spexande som distraktion. Betyg: tre volter av fem.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.