Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Söta små lögnerskor

14 maj , 2012, 07.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

2010 lanserade kanalen ABC sin nya ungdomsserie Pretty Little Liars med en enorm reklamkampanj. Också Sub försöker nu föra fram serien med uttryck som ”succéserie” och ”enormt populär”. Okej, serien har kammat hem några tv-priser, men att döma av första avsnittet är den inte extraordinär på något sätt. Därmed inte sagt att denna ungdomsserie som kallats ett Desperate Housewives för unga kvinnor inte skulle kunna vara potentiellt beroendeframkallande.

På det sättet påminner de båda serierna om varandra att utgångspunkten är en troligen död väninna. I Pretty Little Liars är det flickgängets elaka ledare Alison (Sasha Pieterse), hon som känner till allas hemligheter, som försvunnit. Handlingen inleds ett år senare då de forna medlemmarna i gänget som nu är splittrat börjar få anonyma hotmeddelanden från en person som kallar sig A. Denna A känner till deras djupaste hemligheter.

Det är lite thriller möter relationsdrama möter tvålopera över det hela. Förutom att vi har en mystisk avsändare, behandlar serien genom flickornas hemligheter olika mer eller mindre förbjudna känslor.

Aria (Lucy Hale) vet mer om sin far än hon skulle vilja, skriver för skrivbordslådan och är tydlig med vad hon vill med sin engelsklärare. Hanna (Ashley Benson) lider av ätstörningar och snattar – noteras bör att hon tidigare varit tjock. Spencer (Troian Bellisario) är den duktiga flickan som alltid vill ha sin systers pojkvänner. Sportiga Emily (Shay Mitchell) gillar flickor och blir förtjust i sin nya gräsrökande granne.

Det handlar med andra ord om vackra, begåvade flickor från materiellt välmående hem. Socialrealism är inte det amerikanska tv-dramats grej.

Serien bygger på Sara Shephards bokserie med samma namn vars första del nu kommer ut på finska, men som inte finns översatt till svenska. Producenterna är de samma som bakom serierna Lipstick Jungle, Ugly Betty, Gossip Girl, The Vampire Diaries och Privileged.

Pretty Little Liars sänds i Sub måndagar kl. 19.00

Kommenteringen är stängd.