Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Till havs för Östersjön

19 jun , 2012, 08.05 Malin Slotte

 

Östersjön anses vara ett av världens mest förorenade hav. I sommar slår MTV3 ett slag för detta problemhav genom att uppmärksamma alla insatser som görs för att förbättra tillståndet i havet.

Programledaren Heikki Paasonen, som har dykarvana från tropikerna, ger sig ner i Östersjöns grumliga vatten. I serien försöker han ta reda på hur detta hav egentligen mår. Förra sommaren och hösten seglade han från Raumo till Helsingfors i en hundra år gammal skonare tillsammans med marinbiologen Juha ”Roope” Flinkman med besättning.

Under seriens gång presenteras miljön både ovan och under ytan samt uppfinningar som olika företag utvecklat för att rädda Östersjön. Gäster är personer som gjort insatser för havet, bland dem Antto Melasniemi, Anna Puu, Mariska, Mikko Kouki, Kauko Röyhkä, Sakari Kuosmanen och Tarja Halonen. Serien bjuder alltså på fakta och information, men också på undervattensbilder från dykningarna. Stilmässigt har man valt det pampiga tonfallet från amerikanska äventyrsfilmer, vilket dels ger en humoristisk självironisk prägel, men nog också bidrar med viss dramatik – och till att få de medverkande att framstå som hjältar. Och båten de seglar med – den drygt hundra år gamla skonaren Joanna Saturna – är ju en väldigt tv-mässig skönhet. Programledaren Heikki Paasonen försöker så gott det går lyfta ett allvarligt och faktatungt ämne till en underhållande nivå.

I mars anslöt sig MTV Media till den grupp av närmare 200 företag, föreningar och privatpeson som samarbetar med Baltic Sea Action Group med ett renare Östersjön som mål. Sommarens tiodelade serie är mediekoncernens första bidrag till detta samarbete. Baltic Sea Action Group är en oberoende stiftelse som verkar i hela Östersjöområdet och gör konkreta insatser för att hjälpa Östersjön. Serien bidrar också till pengainsamlingen – telefonnumret dit man kan skänka pengar visas i rutan.

Östersjön sänds i MTV3 tisdagar kl. 20.05 och Ava kl 22.00, repris söndagar kl. 9.45.

Kommenteringen är stängd.