Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Intervju

Elisabeth möter

10 sep , 2012, 11.14 Malin Slotte

 

Elisabeth möter är Svenska Yles största nysatsning i höst. Programmet sänds på kanalens traditionella talkshowtid klockan 21 på måndagar. Men någon lättsam talkshow är det inte fråga om, utan ett samtalsprogram med allvarliga och seriösa förtecken som ofta berör tunga ämnen och komplicerade konflikter i vår samtid.

Att låta Elisabeth Rehn göra en programserie där hon drar nytta av de prominenta kontakter hon knutit under sin långa karriär är en bra programidé. Den är väldigt enkel – två personer som träffats tidigare sitter framför varandra och samtalar. Samtidigt är det en bedräglig enkelhet, att göra bra intervjuer är inte lätt. Man bör håll i minnet att Elisabeth Rehn inte är journalist, det är första gången hon försätter sig i den här utsatta situationen.

Visst finns det saker man kan ha invändningar mot – intervjutekniken exempelvis, som att frågorna ibland är för slutna och ledande, och att vissa följdfrågor blir oställda. Men samtidigt klarar hon sig inte sämre än vad mången rutinerad journalist skulle göra. Hon vet både vad hon själv och den hon möter talar om. Hon känns förberedd och verkar ha ett klart upplägg för hur hon vill styra samtalet.

Intervjuobjekten är i och för sig tacksamma, som intelligenta och medievana personer brukar vara. Också detta kan i och för sig vara på gott och ont. I premiäravsnittet i kväll möter hon FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan som talar i utförliga, välformulerade svar med en diplomats vänlighet. Elisabeth Rehn verkar vilja ha en högre grad av dialog, och försöker inflika egna funderingar, men Annan tycks fast i rollen som monologiskt intervjuobjekt.

Tonen är mycket artig och respektfull och Elisabeth Rehn tindrar av välvilja mot den hon möter. Lite välkommen friktion, om än så lite, uppstår därför när hon tar upp att Annans fru Nane gav upp sin karriär för sin makes.

I senare avsnitt möter Rehn Margot Wallström, Martti Ahtisaari, Shefki Kuqi, Ellen Johnson Sirleaf och Kim Han Sol.

Elisabeth möter: Kofi Annan sänds i Yle Fem måndagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 15.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.