Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

11 år sedan 9/11

11 sep , 2012, 10.40 Malin Slotte

 

I dag är det elva år sedan terrorattackerna i USA den 11 september 2001. Att det sänds två dokumentärer i dag med nästan samma titel är ett tecken på den enighet som råder om att något avgörande förändrades den dagen. Jim visar den tvådelade dokumentären 9/11 – dagen som förändrade världen klockan 21.30, och Yle Fem den danska dokumentären Dagen der ændrede verden. I den senare berättar åtta danskar om sina upplevelser, både i New York och hemma i Danmark.

Mest i händelsernas centrum befann sig investeringsdirektören Anders Schelde som befann sig i ett mötesrum i byggnaden mellan WTC-tornen när planen styrde in i skyskraporna. Även konsthantverkaren Kirsten Fischer, bosatt i New York, blev vittne till attackerna.

Utrikesminister Mogens Lykketoft befann sig hemma i Danmark och vittnar om den förvirring och brist på information som rådde timmarna efter dåden. Den enda informationskälla som fanns för landets ledning var CNN.

För den daska underrättelsetjänstens operativa chef Hans Jørgen Bonnichsen och Thorbjørn Ancker, kommunikationschef för danska trafikstyrelsen med ansvar för flygtrafiken, gällde det att snabbt bedöma läget och följderna av det som hänt både för Danmark och resten av världen.

En följd av attackerna är den förstärkta uppdelningen i vi och dom och en ökad misstänksamhet mot muslimer. Politikern Fasael Rehman är en av dem som på grund av sin etniska härkomst varit tvungen att förhålla sig till detta. Dokumentärens budskap är, det till synes självklara, att även om attackerna utfördes av muslimer innebär det inte att alla muslimer är terrorister. Någon som engagerat sig starkt för detta är Stine Bosse, direktör för ett försäkringsbolag 2001. Kristian Thulesen Dahl från främlingsfientliga Dansk Folkeparti ser i motsats till övriga medverkande i dokumentären inte något samband mellan attackerna och reaktionerna på de danska karikatyrteckningarna.

Dok: Den dagen förändrades världen sänds i Yle Fem i kväll kl. 20.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.