Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Livet i Ylläs

20 sep , 2012, 13.04 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Det verkar råda en efterfrågan på yrkesrealityserier, serier om människor som arbetar i mer eller mindre spännande yrken. Gäller det vårdpersonal, poliser och brandmän går det väl an. Då finns det ofta automatiskt någon form av dramatik i bakgrunden. Gäller det fastighetsmäklare kan det också funka, om fastighetsmäklaren lever lyxigt och är smått excentrisk vill säga. Mer tveksamt är hur intressant det är att i avsnitt efter avsnitt se folk handla i Tuuri som i Fyrans serie, eller som i Subs Ylläs – huipulla tuulee knega på inom turistnäringen i Ylläs.

Det har gjorts serier förr om folk som arbetar inom turism. Flera serier om anställda på soliga destinationer i världen. TV2 gjorde en serie om säsongsarbetande ungdomar i Lappland härom året. Vanliga människor i yrken mer spännande än att vända papper på kontor.

Också i Ylläs har vi ett litet avgränsat samhälle. I byn kring skidcentret bor 750 invånare. Många av dem tjänar sitt levebröd på de tiotusentals turister som årligen kommer till fjället för att åka skidor. Serien har plockat ut några av dessa företagare och följer dem i deras gråa vardag.

Den upptagne Sampo Kaulanen som driver byns stormarknad framstår som huvudperson. Han misstänks lida av någon form av allergi och ska gifta sig om en månad. Han och hans närmaste man Jouni Talvinen är för övrigt kända från Harkimo-såpan Diili. Så följer serien förstås personalen på en restaurang, ett par småbarnsföräldrar som är hundspannsföretagare, en djurparksföretagare med lamor och strutsar, en skidlärare som har en bakgrund som forskare och en taxichaufför som sjunger karaoke.

Ingen av personerna verkar färgstark utöver det vanliga, och förmår på det sättet bära upp serien. Det mest dramatiska som sker i det första avsnittet är att en butiksanställd inte dyker upp på sitt arbetsskift och kallas in till chefen för uppläxning. Turisterna, eller de som möjligen kunnat sätta sprätt på det hela, lyser med sin frånvaro.

Ylläs sänds i Sub torsdagar kl. 21.00, repris söndagar kl 17.30 och måndagar kl. 23.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.