Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Film

Beatles i bussen

20 okt , 2012, 14.34 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

På annandagen 1967 bjöd The Beatles den brittiska tv-publiken på ett krävande spektakel. Det var då deras tv-film Magical Mystery Tour, med låtar från albumet med samma namn, visades i BBC:s huvudkanal. Det blev inte direkt succé. Tv-kritikerna drog unisont i gång motorsågarna, det här var för flummigt för de flesta.

I korthet handlar filmen om en grupp människor som åker i väg på en bussresa på den engelska landsbygden. Huvudpersoner är en man (Ringo Starr) och hans tant (Jessie Robins) som sitter och grälar. Personerna i bussen var handplockade original, antingen skådespelare eller människor som bara var sig själva. Märkliga ting händer på resan, det är inte alltid lätt att begripa vad och varför.

Kvällens temapaket inleds med en restaurerad version av filmen. Därefter kommer en nyproducerad BBC-dokumentär om filmens tillkomst. Både Paul McCartney och Ringo Starr medverkar, och en gammal intervju med George Harrison där han kommenterar filmen finns inklippt. De är öppna med att det egentligen inte fanns något manus eller någon plan när de satte sig i bussen och åkte i väg. De gjorde det som föll dem in. Budget verkar det däremot ha funnits. När de fick för sig att de ville ha kortvuxna med i filmen, fixades det. Liksom kraven uppfylldes när de krävde enorma mängder spaghetti att leka med.

Dessutom berättar några av de medverkande om inspelningen. Några tv-tittare, då mycket unga, minns hur de satt klistrade vid tv-rutan. Också beatlarnas droganvändning vid den här tiden tas upp, något som kan antas satt sin prägel på filmens surrealistiska verklighet. Filmregissören Martin Scorsese berättar om hur denna avantgardistiska film inspirerat hans eget filmskapande.

Kvällen avslutas med Michael Epsteins film LENNONNY från 2010 om John Lennons New York-år 1971–80.

Temalördag: Beatlesmagi sänds i Yle Teema i kväll kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.