Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Deckare i Boston

22 okt , 2012, 17.21 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Mördarna i Boston har ingen chans mot radarparet Rizzoli & Isles, detektiven respektive obducenten som är huvudpersoner i den amerikanska kriminalserien med samma namn (TNT 2010–). Förutom kolleger är Jane (Angie Harmon) och Maura (Sasha Alexander) även bästisar, trots sina olikheter.

Vi pratar inte om några lättskrämda kvinnor här. Båda är ensamstående. Rizzoli är en tuff polis som ogärna släpper folk inpå livet. Doktor Isles är en rättfram personlighet som verkar ha lättare att umgås med lik än med levande, och hon har alltid ett perfekt yttre. Det har de förresten båda, hur mycket blod och klet som än smetas på dem. Den här seriens vackra, trådsmala människor ligger långt från åttiotalsserien Cagney & Laceys murriga och småmulliga realism.

I pilotavsnittet har seriemördarna nekrofilböjelser. Tankarna går onekligen till När lammen tystnar när Rizzoli besöker en anstalt med en inlåst fullblodspsykopat som för några år sedan körde spikar genom hennes handflator. Av den upplevelsen finns endast knappt märkbara ärr kvar; det här är inte en kvinna som ärras lätt. Seriemördaren är en karaktär som verkar inspirerad av Hannibal Lecter, resonerar i liknande banor och briljerar med sitt luktsinne på samma sätt. Originalet var mer övertygande.

Men det är sällan brotten som gör kriminalserier intressanta. Det är karaktärerna och relationerna, dramat mellan våldet och blodet. Bortsett från nekrofilpsykopaterna introducerar första avsnittet sina karaktärer på ett intresseväckande sätt. Man vill fortsätta följa hur dessa sträva kvinnor brottas med stadens mordfall, hur deras vänskap, kärleksliv och förhållande till familjen skildras. Som Janes italienska mamma ses för övrig Lorraine Bracco, mest känd som Tony Sopranos terapeut.

Serien bygger på författaren och läkaren Tess Gerritsens kriminalromaner. Den har producerats i tre säsonger och en fjärde är på gång.

Rizzoli & Isles sänds i MTV3 måndagar kl. 22.35.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.