Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Diskussion,Realityserie

Samtal i bilen

31 okt , 2012, 17.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Det finns få saker som är så enkla och som kan bli så bra och intressanta som samtal mellan människor. På samtal bygger också Yles nya serie Minä ja mun äiti, den finska versionen av en europeisk samproduktion som visades i Yle Teema för ett par år sedan. Den går ut på att en mor och en dotter gör en bilresa tillsammans och talar ut med varandra om något de har mellan sig i sin relation. Bilen är full av kameror som filmar dem ur olika vinklar, de kör och de pratar. Det är allt. I en halvtimme.

I kvällens avsnitt är det mamma Saara och dotter Hanna som talar ut om mammans skilsmässa när dottern var liten. Mamman lämnade hemmet, vilket hon fortfarande minns med smärta. Mor och dotter verkar ha en god relation och hinner både skratta och gråta under bilresan från Nådendal till Säyneinen. Men även om de båda verkar vettiga och kan uttrycka sig ger samtalet inte särskilt mycket till åskådaren. Det är fel att säga att det blir för privat – visst kan det privata ha allmänt intresse. Det är något annat som gör att deras relation inte har brännvidd utanför den egna familjehistorien. Problemet verkar heller inte vara förknippat med just detta avsnitt, en titt på senare delar bekräftar intrycket: det här är ett program som tråkar ut tittaren. På samma sätt som höstens SVT-serie Pari i terapi, med autentiska parterapisessioner, fick en att snabbt byta kanal.

Mor- och dotterrelationer kan vara mycket komplicerade och som ämne är det förstås allt annat än ointressant. I den här serien verkar mödrar och döttrar som i grunden har en god relation till varandra medverka. De har visserligen saker att reda ut sinsemellan, som människor som står varandra nära brukar ha. Men de grava relationsproblemen och riktigt stora såren kommer den här serien inte åt. Om inte annat är det hoppfullt för fiktionen.

Jag och min mamma sänds i TV2 onsdagar kl. 19.30, repris torsdagar kl. 16.00 och söndagar kl. 15.30.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.