Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Nygamla Dallas

2 Nov , 2012, 15.48 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

På åttiotalet var Dallas den hetaste tv-serien i världen. När serien nu gör comaback tjugo år efter att den lades ner gör den det i Finland på sin gamla sändningstid i reklamkanalen på fredagar.

Mycket har hänt med tv-mediet och tv-berättandet sedan seriens glansdagar på åttiotalet, men Dallas förlitar sig fortfarande på sitt gamla framgångskoncept: det såpiga berättandet, intrigerna, falskspelet, maktkamperna. Ja, inte bara konceptet är detsamma, också skådespelarna är det delvis fortfarande. Med finns de gamla, bekanta stötarna från förr: Bobby Ewing (Patrick Duffy), Sue Ellen (Linda Gray), Cliff Barnes (Ken Kercheval), Lucy Ewing (Charlene Tilton), Ray Krebbs (Steve Kanaly) och förstås den störste, ondaste och mest intriganta av dem alla – J.R. (Larry Hagman). Det är egentligen bara Pam (Victoria Principal) som saknas av dem som fortfarande är i livet. De har alla uppnått en hedervärd pensionärsålder vid det här laget, men har fortfarande krut i sig.

Ändå får de gamla skådisarna stå i bakgrunden för de unga som gör den nya generationens Ewingar. J.R:s och Bobbys söner John Ross (Josh Henderson) och Christopher (Jesse Metcalfe) tar redan från starten över den fiendskap och konkurrens som rådde – och fortfarande råder – mellan sina åldrande fäder. Förutom oljan som fortfarande står på spel, drar det ihop sig till triangeldrama då det snart visar sig att de förutom om ranchen Southfork även konkurrerar om samma kvinna, hushållerskans dotter Elena Ramos (Jordana Brewster).

Men i motsats till det gamla garvade gardet känns den unga generationen skådisar plastiga och opersonliga, som lånade ur en eftermiddagssåpa. De äldre är av en annan kaliber, framför allt J.R. Faktum är att det är han som bär upp nyversionen. Larry Hagman, 81, är fortfarande enastående som ond. Den kalla vargblicken och det sneda falska leendet är den största behållningen i nya Dallas.

Dallas sänds i MTV3 fredagar kl. 21.00, repris Ava lördagar kl. 22.01.

, , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.