Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Finanskrisen 2008

11 Nov , 2012, 18.46 Malin Slotte

 

Fyra år efter finanskrisen 2008 har Matti Kinnunen (Sanaton sopimus, Miss Farkku-Suomi) både regisserat och skrivit sexdelade Elämää suurempaa, ett drama som spinner sin intrig av finansbranschens komplicerade mekanismer.

Huvudperson är Anssi (Jussi Nikkilä), en ung, begåvad bankir som tidigare än andra anar en dominoeffekt när amerikanska investeringsbanker börjar gå omkull, ser kopplingen till Island, och sitt eget företag som ägs av en isländsk bank. Det är inga populära profetior och Anssi får sparken. Anssi är en gåtfull typ, inte utan mörka drag, och han tänker utnyttja bubblan för att roffa åt sig 150 miljoner euro.

I längden funkar det ju inte att se Anssi sitta i t-shirt och bar rumpa och stirra på kurvor på internet för att sedan rita streck mellan världsdelar på en karta på väggen. Här behövs relationer, och liksom i Tjechovnovellen Mitt liv handlar det även här om kroppsarbete, en far, en syster och kärleken till en kvinna. Erika (Misa Lommi) är dotter till en man (Matti Mäntylä) som blev miljonär under 1990-talets recession, och hon vill nu utan faderns inblandning downshifta och starta ett häststall. Anssi och Erika får ihop det och köper stallet, vilket för Anssis del innebär att han lever enkelt lantliv samtidigt som han tillsammans med sin journalistvän (Mikko Virtanen) genomför en hemlig operation som på finansspråk kallas blankning.

Det här är en serie som för tanken till John Le Carré-filmatiseringen Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Det krävs eventuellt att man är tänd på just genren spiontrhiller/finansdrama för att inte somna i salongen. Men skillnaden är kanske att där man i Tinker, Tailor, Soldier, Spy kunde se kvaliteten även om filmen inte var ens egen tekopp, är det svårare att se något bortom tristessen här.

I övriga roller ses Vilma Melasniemi, Ville Myllyrinne, Seppo Maijala och Jessica Grabowsky. Dessutom skymtar Magnus Silfvenius som islänning.

Större än livet sänds i TV1 söndagar kl. 21.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.