Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

I det djupaste Afrika

21 jan , 2013, 21.23 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Mads Brügger är en dansk journalist, och numera radiochef, som ofta använt sig av wallraffande som arbetsmetod. I dokumentären Det röda kapellet (2009) tar han sig exempelvis in i Nordkorea genom att utge sig för att vara ledare för en kommunistisk teatergrupp. Men i kvällens dokumentär The Ambassador (2011) ger han sig in på det våghalsigaste projektet hittills. Han mutar sig till ett afrikanskt diplomatpass (säljs på nätet) och tar sig som liberiansk konsul till Centralafrikanska republiken för att komma åt de diamanter som finns i gruvorna där. Som täckmantel låtsas han ha en behjärtansvärd avsikt att starta upp en tändsticksfabrik bland lokalinvånarna, pygméerna.

Det blir en avslöjande utforskning av korruption och kriminalitet, en laglös spelplan i centralaste Afrika där det verkar finnas aktörer och intressen från hela världen, såväl Asien som Europa. Intrigen är komplicerad som i en spionroman. Det pågår en katt-och-råttalek om vem som lurar vem, och den som ger sig in i spelet gör det med livet som insats. Här finns koder och samband som uppdagas efter hand – både för tittaren och för Brügger själv som antagit namnet Mr Cortzen.

Greppet är satiriskt, men inom trovärdighetens gränser. Det är ju fråga om undersökande journalistik, inte Borat. Cortzen framstår i sina dyra kostymer, cigarettmunstycken av elfenben och höga läderstövlar som en parodi på en kolonialherre.

Företagets farlighet gör ändå att det är mer bisarr thriller än komedi. En stor del av materialet är filmat med dold kamera. Hur det är möjligt att många scener ändå filmas öppet är förbryllande. Hur motiverades det för de närvarande? Det som däremot blir klart är att en stor del av filmens budget går åt till att betala mutor. En högt uppsatt partikollega till Liberias nobelprisbelönade president Ellen Johnson Sirleaf är en av dem som avslöjas. Liberias regering har meddelat att de stämmer Mads Brügger för dokumentären.

Dokumentärprojekt: Ambassadören sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördagag kl. 12.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.