Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Arbetets glädje

5 mar , 2013, 23.07 Malin Slotte

 

Arbetsamhet, företagsamhet, driftighet, seghet. Det handlar Marina Saanilas personporträtt från 2011 av trädgårdsföretagaren Margot Wikström om. För ett knappt decennium sedan sade Margot upp sig från sitt arbete som banktjänsteman, för att tillsammans med sin dåvarande sambo köpa en gård. Efter en del hårda prövningar i livet – en närståendes svek, svår sjukdom och en förödande brand – driver hon nu gården Tackork i Nagu ensam, med bistånd av sitt sociala nätverk och sommartid även av anställda plockare. Livet handlar om hårt arbete, från tidig morgon till sena kvällen, men livsstilen är självvald. Det är inte pengar det handlar om utan om en passion för att plantera och odla, och se resultatet av sitt arbete.

Den timslånga dokumentären följer Margot året runt under fyra årstider. Den bygger på intervjuer med sin huvudperson snarare än på scener eller naturskildrande foto. Mycket handlar om arbetet, vad som ska göras en viss säsong. I Margot har dokumentären utan tvekan en driftig huvudperson; med samma energi som hon sköter sin trädgård berättar hon om sitt liv som är så fyllt av arbete att hon under högsäsong knappt hinner sova och äta.

Budskapet blir att det med rätt sinnelag både är möjligt att förverkliga sin dröm och klara av hårda motgångar.

Dok: Trägen vinner sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.