Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Skolvardag i Finland

12 aug , 2013, 11.00 Malin Slotte

 

Med anledning av skolstarten denna vecka visar Dokumentärprojektet två kortare dokumentärer om skolan.

Först ut är Selma Vilhunens Disco om en femteklass i Hevoshaan koulu i Vanda. Det är vårtermin och om några veckor ska klassen ha skoldisco, och dokumentären följer klassen fram till den stora kvällen. Den andra dokumentären, Markku Heikkinens Perukka, handlar om stängningen av byskolor på landet, med utgångspunkt i Iivantiiran koulu i Kuhmo.

Heikkinen följer eleverna den sista vårterminen innan skolan läggs ner. Nästa höst får de en skolväg på tre timmar till den nya skolan med trehundra elever. Vilhunen använder sig inte av några intervjuer utan följer utan att förklara med det som sker. Heikkinen däremot använder sig av sin egen berättarröst – han har också rötter i trakten. Medan Vilhunens dokumentär mycket handlar om fostran av eleverna som står på gränsen till puberteten, är Heikkinens en mer eftertänksam sak om framtiden både för eleverna och för landsbygden i stort. Han låter eleverna själva dra ut med kamerautrusning för att fråga folk i trakten om varför de små skolorna inte längre finns – ett grepp som mest tillför något visuellt.

De två lågmälda dokumentärerna ger en bild av hur livet i skolorna i dagens Finland kan se ut. Skolvardagen verkar vara både lika och olika. I båda skolorna behandlas människans fortplantning på biologin. I båda sjunger barnen allsång – Vandaklassen sjunger Muminsången, garanterat en av de sista gångerna i livet. Kristendomen verkar ha en mer framträdande plats i landsortsskolan.

Vilhunens dokumentär fångar fina detaljer under discokvällen, detaljer som illustrerar att det är människor som befinner sig på gränsen mellan barndom och ungdom: hur man dansar tryckare på gymnastiksalsgolvet, flickorna är ofta längre än pojkarna, man har städat upp sig men på fötterna har man gymnastikskor med slarvigt fastsatta kardborrband.

Dokumentärprojekt: Två sidor av skolan sänds i kväll måndag i TV1 kl. 21.30, repris lördag kl. 13.40.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.