Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Fattigt folk och rika ledare

29 aug , 2013, 00.41 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Kvällens utrikesdokumentär är ett stycke undersökande journalistik av den högre skolan. Den franska journalisten Magali Serre har i tre års tid grävt i de korrumperade systemen i två afrikanska grannstater: Ekvatorialguinea och Gabon.

Det handlar främst om ländernas ledare: I Ekvatorialguinea Teodoro Obiang vars son Théodorin Obiang är känd som en jetsetfigur och storspenderare av ofattbara mått. Han har bränt en förmögenhet på att ropa in samlarobjekt på auktioner – exempelvis Michael Jacksons kvarlåtenskap, bland annat den berömda paljetthandsken. Och det handlar om Omar Bongo, Gabons president fram till sin död 2009, då en stor del av den franska politiska eliten besökte hans begravning. Vilket i dokumentären används för att påvisa beroendeförhållandet mellan Frankrike och dess forna kolonier, även om franska domstolar börjat intressera sig för pengarnas ursprung. Oljetillgångarna anges som orsaken till att Frankrike velat behålla de goda kontakterna.

Serre besöker adresser i Paris mest exklusiva kvarter där fastigheterna kan kopplas till dessa länder – i vissa fall rör det sig om komplex så stora och dyra att ingen annan haft råd att köpa dem. Serre försöker spåra varifrån denna enorma förmögenhet kommer, och spåren pekar, trots komplicerade omvägar via skatteparadis, utländska konton och bolag, mot statskassan i länderna. Det vill säga: medan de som har makten och deras inre krets vältrar sig i lyx, lever befolkningen i svält och fattigdom i dessa rika oljestater.

Ett besök i Ekvatorialguinea visar de eländiga förhållanden som befolkningen lever i. Vägarna är urusla eftersom pengar som anslagits till att asfaltera dem aldrig använts för ändamålet, och det råder brist på något så väsentligt som dricksvatten. Det visar hur det korrumperade systemet förhindrar all utveckling i länderna.

Fjärrlinjen: Afrikas stenrika stater sänds i TV1 i kväll torsdag kl. 22.00, repris onsdag kl. 23.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.