Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Den långa vägen hem

9 sep , 2013, 18.01 Malin Slotte

 

Mellan flyktinglägret Kiziba i Rwanda och Kajana är det 6 954 kilometer. I oktober 2011 reste kongolesiska Mukamusoni Nyiratunga sträckan tillsammans med sina tre barn, efter att Finland lovat ta emot hennes familj som kvotflyktingar redan hösten 2009. Det är en ofattbart lång resa, och ännu längre mentalt och kulturellt än avståndsmässigt.

Regissören Juan Reina och fotografen Jarkko M. Virtanen följde familjens resa från ett prunkande grönt och bergigt Rwanda, till ett grått och kallt Finland. De besökte flyktinglägret Kiziba fyra gånger för att filma förehållandena där. Sedan följde de med familjen under alla etapperna under resan till Finland: den skumpiga minibussfärden genom Rwanda, flygbytet i Bryssel, ankomsten till Finland där några damer från Röda Korset tar emot, anslutningsflyget till Kajana, och till slut det lilla huset i det främmande landet som ska bli familjens nya hem. Vi får inte veta så mycket om bakgrunden till att fyrapersonersfamiljen hamnat i flyktingläger, och hur det kommer sig att Mukamusoni är ensamstående.

På ytan är det ingen dramatisk dokumentär, men kontrasterna blir tydliga. Och man kan föreställa sig vilken dramatisk omställning det är för den unga kvinna och hennes barn som har levt i en hydda i ett flyktingläger. Där sitter hon på sängkanten och ammar sitt barn, och undrar hur hon ska klara av att använda alla nya apparater. Till och med sängarna är konstiga i Finland.

Mukamusoni sätter hoppet till sina barn, att de ska studera för att få ett bättre liv än hon. Att det är barnen som verkar acklimatisera sig lättast framgår också i dokumentären. När Mukamusonis syster och mamma anländer till Finland lite senare tycker de att barnen redan hunnit bli västerländska, och de har redan lärt sig lite finska.

Dokumentären fick, tillsammans med Mika Ronkainens Ingen riktig finne (Laulu koti-ikävästä), Risto Jarva-priset på Tammerfors filmfestival i år.

Dokumentärprojekt: 6 954 kilometer hem sänds i kväll måndag kl. TV1 21.30, repris lördag kl. 12.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.