Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Disco och Karl Marx grav

10 sep , 2013, 13.41 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Filmmannen Peter von Bagh är med anledning av sin sjuttioårsdag nyligen ett av höstens teman i Yles temakanal. Denne internationellt kände regissör och filmvetare har hedrats med en temalördag, och Yle Teemas arkivserie visar i kväll för andra tisdagen i rad hans gamla alster. Sedan i går rullar dessutom hans storverk Vår blåa sång, dokumentärserien om den finska konstens historia, i repris.

Kvällens arkivfynd är två halvtimmesreportage gjorda i brytningen mellan sjuttio- och åttiotalet. Först ut är Tankavaaras Travolta från 1979 om ”Nipa och Niila”, det vill säga Kauko Maijala och Niilo Raumala, två män från Lappland som över en helg åker till Helsingfors för att gå i Aira Samulins discoskola.

Discodans var tydligen något man måste lära sig på den här tiden. Det fanns en teknik, ett rätt och ett fel, och inte bara Samulin livnärde sig på detta. Ingen har väl missat Åke Blomqvists Youtubesuccé (se klippet ovan!) från samma tid. Trampa i takt med fötterna, ett vick på höften och kör näven upp i luften! Det här är mer intressant som tidsbild än berättarmässigt. Programmet ger en känsla av hur det såg ut på sjuttiotalet, hur människorna såg ut. Detaljer som långt helskägg, pälsmössa och näbbstövlar väcker förtjusning. Hur skyltfönster var dekorerade och hotellrum inredda framgår också.

Det andra programmet En dag vid Karl Marx grav börjar klockan 22.20 och utspelar sig på Highgate-kyrkogården i London 1983. Det var då hundra år sedan en av socialismens huvudideologer gått ur tiden och med anledning av detta hänger von Bagh en dag vid hans grav och intervjuar dem som besöker den. Det är många visar det sig, och av de mest varierande nationaliteter. Det var en annan värld politiskt då än nu, men mycket klokt blir sagt vid tänkarens grav. Och det skulle vara intressant att höra vad besökarna vid graven säger i dag.

Levande arkiv: Peter von Bagh 70 år sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 21.50, repris fredag kl. 18.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.