Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Humor,Underhållning

Vår tids folksjukdom

3 jan , 2014, 13.32 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Alex Schulman är ett av de hetaste varumärkena inom den svenska nöjesjournalistiken. Han har varit chefredaktör för innesajten Stureplan. Han har skrivit en blogg som var Sveriges mest lästa. Han skriver krönikor, producerar podcastsändningar och hans webb-tv-talkshow The Schulman Show lades nyligen ner efter nio säsonger. Han har skrivit böcker. I debuten Skynda att älska skriver han om sin finlandssvenska pappa Allan Schulman, som gjorde karriär som journalist och tv-producent i Sverige. Han har varit Sveriges elakaste, men numera visar han även upp en mänsklig sida. 2013 kunde han addera ytterligare en merit till cv:n, scenshowen Älska mig, om det omättliga bekräftelsebehovet som präglar vår tid.

Alex Schulman utgår från sig själv – och torde liksom många andra i samma bransch veta vad han talar om. I oklanderlig kostym vandrar han likt en belevad företagsledare mellan fåtöljen och skrivbordet som står på scenen. Stram och välformulerad talar han om sig själv, sin barndom, sin far. Ibland avbryts han av bilder och filmsnuttar som projiceras i bakgrunden. Det är klipp som exemplifierar och driver med hans eget bekräftelsebehov, men det är också klipp som tar oss in i en mer litterär stämning, till barndomslandskap. Manus har han skrivit med författaren och vännen Sigge Eklund, som även regisserat showen som i tv-versionen är nerklippt till en timme.

Och det är väl trevligt? Alex Schulman vet hur man underhåller, killen kan snacka, han har byggt en karriär på sin rappa förmåga att vända och vrida på aktuella tidsfenomen och fånga upp snackisar ur det sociala mediebruset. Här fungerar också showen bäst, då han i lättsam anda visar filmklipp och tweets som illustrerar folksjukdomen narcissism. Mindre övertygande är det när han försöker gräva djupare. Det är verkligen ingen skoningslös knausgårdsk självrannsakan han bjuder på, snarare levereras det förment såriga med ett elegant litterärt grepp.

Alex Schulman – Älska mig sänds i Yle Fem/SVT World i kväll fredag kl. 22.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.