Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vad är meningen med livet?

22 mar , 2014, 23.15 Malin Slotte

 

Vuxen

Förr eller senare slår den till: livskrisen, som får en att fundera på meningen med livet och kanske ångra vissa livsval. Det här drabbar även filmregissören Shahriyar Latifzadeh när han är i 34-årsåldern. Var det här allt? Blir det inte mer av livet än det här? frågar han sig. Många av de drömmar han haft har inte uppfyllts, och han börjar också inse att de kanske heller aldrig kommer att göra det.

Dessa grubblerier låter han bli utgångspunkten för sin dokumentär Vuxen, om den svåra konsten att leva. Dokumentären faller in i traditionen av personliga dokumentärer som blivit så vanliga i dag. Den sortens dokumentär där regissören gör sig till huvudperson i sin egen film, där hans egna familjemedlemmar medverkar och där berättelsen byggs upp med hjälp av en rad samtal mellan regissören och människorna han möter. För att få svar på sina existentiella grubblerier vänder sig Shahriyar Latifzadeh till tidigare klasskamrater för att höra hur de ser på vad de uppnått. Men framför allt vänder han sig till dem som har facit, de levande tidsmaskinerna som han kallar dem: äldre människor som börjar nå slutet av sin levnadsbana.

Till sin framtoning är Shahriyar Latifzadeh lättsam, nästan naiv i sitt sätt att ställa frågor till dem han möter, och samma lättsamma prägel har även dokumentären trots ämnets allvar. Det som skiljer honom från de flesta han möter är att han ännu inte bildat familj, och så gott som alla han träffar är rörande överens om en sak: meningen med livet är barn. Här tänker Shahriyar Latifzadeh annorlunda: vore han tvungen att välja mellan barn och att göra en succéfilm skulle han utan tvekan välja det senare. Det säger sig självt vilken dröm som det är mer troligt att en människa lyckas förverkliga i sitt liv. Och kanske det är det som är att vara vuxen i bemärkelsen mogen: att se meningen i det man har i stället för att vara missnöjd över det man inte lyckats uppnå.

Vuxen sänds i SVT World i kväll lördag kl. 23.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.