Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Finländaren i Sovjets topp

13 maj , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Mies varjossa (S)

Tjugo år gammal är Ilkka Vehkalahtis, Elina Katainens och Peter von Baghs tredelade dokumentärserie Mies varjossa (1994) om politikern Otto Wille Kuusinen (1881–1964) som Yle Teema nu repriserar.

Kuusinen är den enda finländaren som ligger begrav innanför Kremls murar. Han tillhörde toppskiktet i Sovjetunionens kommunistiska parti. Från Ryssland grundade han även Finlands kommunistiska parti och var statsminister i den så kallade Terijokiregeringen, den sovjettrogna regimen som tillsattes av Stalin vid krigsutbrottet 1939 och som var tänkt att styra Finland därefter.

Kvällens avsnitt skildrar tidsperioden 1900–1939, det vill säga arbetarrörelsens framväxt, inbördeskriget, Kuusinens flykt till Sovjetunionen, det internationella samarbetet mellan kommunistiska partier i världen och hur leninismen övergick i stalinism i Sovjet. Mitt i denna utveckling verkade Otto Wille Kuusinen.

En huvudperson som när serien gjordes varit död i trettio år är inte det mest tacksamma objektet att göra en tredelad dokumentär om. Det bildmaterial man haft tillgång till är svartvitt: gamla fotografier samt svartvita, gryniga och hoppiga arkivfilmer från både finländska och sovjetiska arkiv. Detta kompletteras med intervjuer, i första avsnittet bland annat med två av hans barn som fortfarande var i livet: Riikka och Heikki Kuusinen. Även Kuusinens andra, trettio år yngre hustru Marina Amiragova, intervjuas.

Det är stora historiska skeenden som dokumentären gapar över, och det är rätt svårt att få grepp om Otto Wille Kuusinens person i allt detta. Det är mycket namedropping utan att det ges desto mera kött på benen – namn på tidens betydande författare flimrar förbi, bland annat var Elmer Diktonius en god vän till Kuusinen. Mer än ett personporträtt om Kuusinen, är detta en historisk dokumentär om kommunismen, och hur man förhöll sig till den i Sovjet och Finland vid denna tid.

Serien visades senast på tv 2006.

Mannen i skuggan sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 20.00, repris torsdag kl. 19.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.