Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Från Loud till Robinson

26 aug , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

Den svenska programserien Programmen som förändrade tv (UR 2014) är en både informativ och underhållande lektion i tv-mediets historia och genrer. Avsnitten tar sig i tur och ordning an olika programgenrer, och först ut i kväll är en av tv-mediets yngsta – och även mest kontroversiella programformer – dokusåpan alias realityserien.

An American Family (PBS 1973) och The Real World (MTV 1992–) anses vara de första realityserierna på tv. Vi besöker USA där vi får träffa familjen Loud som var huvudpersoner i An American Family, en serie som inte bara bröt ny mark på grund av att den dokumenterade en amerikansk familjs vardagsliv. En av seriens huvudpersoner, sonen Lance Loud, var dessutom en av de första öppet homosexuella tv-personligheterna i USA.

Men det skulle dröja till slutet av nittiotalet innan realitygenren fick ordentlig skjuts och exploderade till en veritabel tv-boom som inte avklingat än, och antagligen heller inte kommer att göra det i första taget. Det var SVT som var först ute med att producera en dokusåpa som vi känner genren i dag. 1996 var en anställd på det svenska produktionsbolaget Strix på tv-mässan i Cannes och råkade springa på formatet till Expedition Robinson i en monter. Hon var den första att köpa upp rättigheterna, och SVT som ville förnya sin helgunderhållning hakade på. Resten är, som det heter, tv-historia.

Förutom att programmet intervjuar nyckelpersonerna bakom Expedition Robinson och minns hur kontroversiellt programmet var i början, har man även besökt produktionsbolaget World of Wonder i Los Angeles, en av de största realityproducenterna i dag. Det blir besök på en av bolagets produktioner, inspelningen av mäklardokusåpan Million Dollar Listing i New York, där svensken Fredrik Eklund är en av stjärnorna.

Varje avsnitt har olika programledare. I kväll är det Hasse Aro, som tidigare jobbat för Strix och varit producent för Expedition Robinson.

Programmen som förändrade tv sänds i Yle Fem tisdagar kl. 19.00, repris lördagar kl. 16.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.