Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kämpa ända till slutet

24 Nov , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

Dokumenttiprojekti: Neljäs kuolema

Simo Sipolas dokumentär Neljäs kuolema uppmärksammar anhörigvårdarnas arbete, det vill säga de omkring 60 000 personer i Finland som sköter om en sjuk anhörig hemma. Samhället uppskattas spara omkring två miljarder euro på deras insats för sina närmaste.

Dokumentären handlar om Eja Saarinen som svårdat sin förlamade man Oiva sedan en ödesdiger olycka för fjorton år sedan. Nu har han även drabbats av obotlig cancer, vilket innebär att hans dagar är räknade. Den äldre kvinnan verkar mycket trött. Vården av maken kräver tunga lyft som slitit på hennes kropp, och som tittare förundras man över att hon orkar.

Dokumentären följer paret i deras vardag. Hon försöker ta hand om honom hemma så länge det är möjligt, men ibland måste han tas in för vård, särskilt när slutet närmar sig. Mellan allt praktiska bestyr som ska utföras i form av matning och tvättning finns det även rum för ömhetsbetygelser. Kärleken har varit stark under parets halvsekel tillsammans, och är det fortfarande.

Det handlar om ett par som i hög grad levt för varandra. Umgänget verkar inte vara så stort, och några barn finns inte närvarande. När Oiva dör blir med andra ord Eja ensam. Det stöd som hon får finns på internet, i en Facebookgrupp för anhörigvårdare. Gillningarna och kommentarerna hon får på sina inlägg där betyder mycket för henne.

Det är en stillsam och berörande berättelse om att låta tiden ha sin gång och vänta på livets slut. Egentligen hade Eja velat ha det annorlunda, och här kommer dokumentären in på ämnet eutanasi, något som Eja anser är en skam att det inte tillåts i Finland, och som hon även säger att Oiva bett om.

Skildringen av tillvaron som anhörigvårdare är tung och depressiv. Även om sorgen är svår när maken dör, föds också för första gången ett hopp. Livet fortsätter trots allt för Eja, det har hon bestämt, och i hennes hem finns nu ett nytt litet liv som håller henne sällskap.

Dokumentärprojekt: Fjärde döden sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.