Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie,Underhållning

Tanterna fixar allt

11 jan , 2015, 10.55 Malin Slotte

 

ve000fw3da

Den spontana reaktionen på MTV:3 nya tiodelade realitysatsning Mummomafia är att konceptet känns gammalt och gjort. Tre äldre damer bildar patrull för att åta sig uppdraget att fixa unga vuxnas problem. Vi har sett versioner av detta till lust och leda, om det så gäller städning, barnuppfostran eller hälsa, utseende eller inredning. I den här serien tar damerna sig med ålderns rätt an de mest varierande livsproblem. Det kan gälla allt från att hjälpa en nyutkommen bög att ta sina första steg på dejtingmarknaden till att försöka få en ung kvinna som vill bli Playboymodell att förstå att det finns annat viktigt i livet än utseendet.

Mycket hänger förstås på lyskraften i trions personligheter. Åtminstone har man lyckats värva kända personer till uppdraget: skådespelaren Kristiina Halkola (född 1945) som även presenteras som ”Finlands Brigitte Bardot”, överborgmästare Eva-Riitta Siitonen (född 1940) som kallas ”Finlands Margaret Thatcher” och sminkösen Raili Hulkkonen (född 1946) som inte jämförs med någon känd person. De har alla lyckats hålla ihop sina livslånga äktenskap, vilket framhålls som meriterande i sammanhanget. Tillsammans har de dessutom över 200 år av livserfarenhet. Självfallet har de alla både livserfarenhet och sunt förnuft, men huruvida de är tillräckligt underhållande för att rädda den här satsningen återstår att se.

Ett problem med dylika uppfostringsserier är att de ibland exploaterar människor som borde få hjälp på riktigt. Premiäravsnittet handlar om städning och barnuppfostran när trion besöker en ensamstående mamma som försöker ta hand om sitt tredje barn, efter att ha förlorat vårdnaden om sina två första. Det är inte utan att man kan ha viss förståelse för att den unga kvinnan blir både irriterad och trotsig när hon tillrättavisas för sitt ostädade hem och för hur hon tar hand om sitt barn. Någon process eller utveckling lyckas programmet inte skildra. Efter att kvinnan fått sitt hem storstädat konstaterar hon på slutet att hon nu minsann är redo att ta tag i sitt liv. I dylika serier brukar man göra återbesök ett tag senare, men det bemödar man sig inte om att göra här.

Mummomafia sänds i MTV3 torsdagar kl. 20.05, repris fredagar kl. 16.15 och söndagar kl. 10.55.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.