Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Melankoli och grå tinningar

14 feb , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Michael Connelly (född 1956) har täljt guld med sina deckare. För den tidigare kriminalreportern på Los Angeles Times, har det sedan den prisbelönta debuten 1992 blivit 28 böcker, utgivna i över 50 miljoner exemplar och översatta till 39 språk. Det torde alltså finnas en stor potentiell publik när hans böcker nu blivit tv-serie.

Två av hans romaner har tidigare filmatiserats: Blodspår år 2002 där Clint Eastwood både regisserade och spelade huvudrollen, och I lagens limo som blev filmen The Lincoln Lawyer 2011. I dessa filmatiseringar är Harry Bosch däremot inte huvudperson, men nu är det alltså dags för den som stått i centrum i flest Connelly-böcker att få en egen tv-serie. Boschs första säsong på tio avsnitt, som publiceras i sin helhet på HBO Nordic i dag, baserar sig på Dödens stad (2002), Dockmakaren (1994) och Räven (2006).

I huvudrollen som den kantige, melankoliske och omutlige Los Angeles-polisen och Gulfkrigsveteranen Harry Bosch ses den 53-årige Titus Welliver, som tidigare setts i serier som Deadwood och Sons of Anarchy, men som nu får sin första huvudroll i en tv-serie.
Serien inleds med att Bosch skjuter ihjäl en man på gatan i hävdat självförsvar. Det blir rättegång, där åklagaren har sin avancerade teori om varför Bosch avfyrade vapnet. Samtidigt sysselsätter sig Bosch med ett fall med upphittade skelettdelar efter ett barn i skogen i Hollywood Hills, vilket gör honom påmind om sina egna svåra barndomstrauman.

Det står snart klart att det här är gediget kriminalseriehantverk, angelägnare och mera välgjort än det mesta i genren. Det lunkar på i stilla mak utan mycket våld och action, och det behövs heller inte yttre raffel. Fokus ligger på huvudpersonens inre processer, serien spelar med gåtfullheten i hans dystra person och det gråa silverhårets sexappeal.

Som kuriosa kan nämnas att en av seriens producenter är svensken Henrik Bastin, som inledde sin tv-karriär med att samarbeta med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Första säsongen av Bosch kan ses på HBO Nordic från och med i dag.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.