Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När föräldraskapet brister

18 maj , 2015, 17.58 Malin Slotte

 

Dokumenttiprojekti: Lasten suojelijat

Marja Kurikkas Piripäiväkirja var en av fjolårets mest uppmärksammade finska dokumentärer. Den handlade om en mor och en dotter som kämpade mot sitt drogmissbruk. Som dokumentärfilmare har Kurikka tagit sig an svåra sociala och samhälleliga ämnen, och i hennes nya Lasten suojelijat handlar det om barnskyddsmyndigheternas arbete i Reso.

Barnskyddet är en myndighet vars förfarande ibland kritiseras hårt i offentligheten, och tystnadsplikten begränsar också myndighetens möjlighet att förklara och försvara sig. Kurikka har däremot lyckats ta sig in i en svär som vanligen omgärdas av stor sekretess. Hon har fått de berörda – föräldrar som hotas att förlora, eller har förlorat, omvårdnaden av sina barn – att ställa upp inför kameran, vilket innebär att vi även får inblick i hur de socialarbetare som sköter dessa ärenden jobbar.

Vi får träffa tonårige Lauri som har missbruksproblem som han måste få rätsida på. Vi träffar den unga mamman Jenni vars båda barn omhändertagits. Vi får närvara då en man vars lille son fosterhemsplacerats träffar sin pappa under övervakade former. Och vi åker hem till en mamma som bor med sin snart myndige son och som har svårt att hantera vardagen i ett hem. Vi anar att det både kan ligga psykiska och missbruksrelaterade problem i bakgrunden – och mest tragiskt är kanske fallet som personalen diskuterar där ingen av de frånskilda föräldrarna med nya familjer vill ta hand om sitt barn. Onödiga ingripanden förekommer också, då något hänt som missförståtts, vilket lättat reds ut.

Att reda ut, tala och resonera med, är också metoderna som dessa ofta äldre kvinnor använder sig av när de möter föräldrar som har svårt att klara av att ta hand om sina barn. Deras yrkesroll verkar vara en blandning av empati, livserfarenhet och auktoritet. Dokumentären visar i scener hur diskussioner förs både på mottagningen och under hembesök. De vuxna som medverkar i dokumentären går att känna igen, barnens ansikten döljs däremot genomgående.

Dokumentärprojekt: Barnens beskyddare sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.