Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Lifestyle

Strömsö på fjällvandring

7 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Den nya naturserien Natur så in i Norden uppmanar oss att njuta av all härlig natur som finns i Norden. Bra så, det har väl ingen något emot, i synnerhet inte om njutningen kan upplevas utan ansträngning framför rutan. Snyggt naturfoto bjuder serien också på, men om man önskar sig mer fördjupande information om naturen kan man bli besviken.

Åtminstone första avsnittet lider av en strömsöfiering och är informationsmässigt tunt. När grafiken pekar ut renar och fjällbjörkar i landskapet blir det lite väl elementärt. Visst kan program som Strömsö fylla sin funktion, men frågan är hur lyckat det är att smyga in puttriga livsstilselement i något som man hade hoppats skulle vara ett naturprogram med skit i räfflorna under vandringskängorna.

Programledare är Henric Öhman – bekant från Min morgon – och i tolv avsnitt reser han runt i Finland, Sverige och Norge för att njuta av naturupplevelser tillsammans med en friluftsintresserad gäst. I första avsnittet åker han båt och vandrar till Treriksröset där tre nordiska länder strålar samman i en gemensam punkt. Med sig har han Christine Hägglund som efter att ha sprungit längs hela den svenska fjällkedjan utsågs till Årets äventyrare i fjol.

Programmet har svårt att förhålla sig till sin omgivning och integrera den fantastiska naturen i sitt berättande. Det är ju platsen och miljön som är det unika och intressanta som man vill veta mer om, och även uppleva genom programmets personer. I stället blir det talkshow då Öhman intervjuar Hägglund – med friluftskläderna prasslande i mikrofonen – om hennes tidigare fjällturupplevelser. Som avslutning slår de sig ner i naturen och lagar mat, och till mysig hissmusik visas hur Öhman lagar den över öppen eld inför sin förväntansfullt leende gäst – samma rätter som en professionell kock för övrigt visar hur man tillreder i början av programmet! Sedan skålar de i rosévin. Man bara väntar på att de ska börja pyssla och tillverka prydnader av ris och mossa också.

Natur så in i Norden sänds Yle Fem 19.00, repris fredag 16.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.