Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Frihet och systerskap

10 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Den svenska dokumentärfilmaren Malin Andersson har tidigare gjort en kortfilm om tvåäggstvillingarna Julia och Johanna Yunusova i Malmö. De är födda i Azerbajdzjan och kidnappades som nioåringar för att under en månad misshandlas och våldtas i en källare. Efteråt flydde de till Sverige med sin mamma som var oppositionspolitiker.

Kvällens dokumentär Blodssystrar (2015) är en fortsättning på kortfilmen. Den utforskar flickornas relation och begrepp som frihet och beroende. Övergreppen, som det inte ges några närmare detaljer kring, är något som präglat och fortfarande präglar systrarnas liv, både relationen till varandra och andra människor. Minnena hemsöker dem fortfarande.

I början lever de två unga kvinnorna i tjugoårsåldern i en närmast symbiotisk kokong. De ger varandra ömhetsbetygelser och pysslar med varandras kroppar i en lägenhet där det bara är de två. De låter göra likadana tatueringar. Det är en harmonisk tvåsamhet där ord som ”fetto” uttalas med ömhet och heller inte uppfattas som fientligt.

Men så småningom uppstår sprickor. Att skiljas är oundvikligt. De är trots allt vuxna och på väg åt olika håll i livet. Studier på skilda orter, men också pojkvänner, gör att systrarna inte längre står varandra lika nära.

Det är främst Julias pojkvän som påverkar relationen. I dokumentären gifter hon sig och det framgår snart att äktenskapet är problematiskt. Johanna, som verkar leva i ett mer harmoniskt förhållande med sin pojkvän, upplever att systern tar avstånd från henne. Hon ser hur systern håller på att förlora makten över sitt liv, något som de efter upplevelserna i källaren svurit på att aldrig låta hända igen.

Dokumentären har en dämpad och melankolisk stämning, och färgskalan är mulen och förortsgrå. Det är mycket ansikten, ansikten som ser ut genom fönster, tankfulla bloss på cigaretter. Det handlar om frihet och systerskap, om att själv ha – och återta – makten över sitt liv. Män ska inte vara ”drömförstörare”. Det är lätt att skriva under, men lika lätt att i praktiken missta sig och halka dit.

Dok: Blodssystrar Yle Fem 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.