Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En vidräkning med scientologin

7 okt , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Religion är temat för veckans Docventures, men ett ännu mer passande tema kunde vara sekter, maktmissbruk eller kontroll. Prisbelönade Alex Gibneys uppmärksammade dokumentär Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (HBO 2015) handlar om scientologirörelsen, som stämplas som en osund och rent av farlig sekt, ett vinstdrivande företag vars affärsidé är dyra kurser i personlig utveckling. För att slippa betala skatt som allmännyttig förening har man lyckats tillskansa sig rätten att definiera sig som en religion.

Den två timmar långa filmen är en kavalkad av komprometterande vittnesmål. Den inleds med att berätta hur rörelsen grundades på femtiotalet av science fiction-författaren L. Ron Hubbard vars livsåskådningslära har drag av science fiction även den.

Dokumentären bygger på Lawrence Wrights bok om scientologin, och författaren intervjuas även i filmen. I övrigt medverkar åtta avhoppade scientologer, bland dem manusförfattaren Paul Haggis, som avslöjar förbluffande detaljer om hur medlemmarna kontrolleras och utnyttjas. Det är med allt mer förvånat vidgade ögon tittaren tar del av allt som försiggått.

Däremot har ingen representant för rörelsen velat ställa upp. Till exempel den kändaste medlemmen Tom Cruise hör till de tillfrågade som avböjt intervju, men dokumentären innehåller klipp från andra sammanhang då Cruise inte helt balanserad uttalar sig och även under uppblåsta former emottar en överdimensionerad hedersmedalj. Nyligen kom för övrigt rapporter om att även Cruise är på väg att lämna kyrkan.

Scientologerna förstod tidigt pr-värdet i berömda medlemmar och är i dag nära förknippade med Hollywood – den kanske näst mest kända medlemmen är John Travolta som rörelsen påstås ha hållhakar på som håller honom på mattan.

Dokumentären har inte passerat oemotsagd. Inför premiären i våras köpte scientologerna helsidesannonser i USA:s största dagstidningar där filmen utmålades som lögnaktig – något som kontraproduktivt nog snarare verkar ha fungerat som reklam för dokumentären som är den andra mest sedda på kanalen HBO det senaste decenniet.

På Emmygalan i september var Going Clear nominerad i sju klasser, varav den vann tre, bland dem klassen för bästa dokumentärfilm.

Docventures sänds i Yle TV2 onsdagar kl. 21.15, repris fredagar kl. 23.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.