Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Kan man gå ur adeln?

11 Nov , 2015, 23.45 Malin Slotte

 

I våras gjorde musikern Love Antell inslagsserien Till Finland med Love för SVT:s tvåspråkiga talkshow Ei saa peittää. I kväll är det premiär för har hans femdelade serie Love i Finland där han utforskar sina finländska rötter.

– Finland har varit en skämskudde, uttalar sig Antell på SVT:s hemsida inför seriestarten, och skammen visar sig inte handla om mindervärdeskomplex, som man eventuellt kunde tro, utan snarare om det motsatta. Love som säger att han sett det som sin uppgift att skildra klassamhället visar sig nämligen vara adlig. Släkten stod på den vita sidan under inbördeskriget och morfar var dessutom SS-soldat under andra världskriget. Loves farfar har för övrigt varit kulturredaktör på Hufvudstadsbladet, och själv är Love uppvuxen på Östermalm. Han har med andra ord inte den arbetarklassbakgrund som han verkar önska sig. Bland annat med det här ”överklassarvet” gör han upp i sin personliga serie om det som han betraktar som sitt andra hemland.

Första avsnittet handlar om adelskapet och det blir besök på sommarstället på Skeppö och på släktgården Tjusterby gård i Pernå där han träffar kusinen Mikael Westerback och hans dotter Petra ”Niki Rock” Westerback från rockgruppen Barbe-Q-Barbies.

– Kan man gå ur adeln? frågar han när han får se sitt namn i adelskalendern. Men rötter är rötter, det spelar ingen roll om man försöker byta namn, man antecknas ändå i den släktutredning som adelskalendern är.

Mer bekväm är Antell med finsk musik, som han verkar ha ett nära förhållande till. Vi får se honom framföra en svensk version av Chisus Sabotage på flygeln i släktgården, och dessutom gör han och Niki Rock Wild Horses tillsammans med Andy McCoy.

Serien är inspirerad av Kai Latvalehtos utmärkta dokumentär Ingen riktig finne och således utformad som en roadtrip genom landet. I senare avsnitt tar Love upp Finlands slutenhet mot invandrare, besöker sin mammas hemtrakter i Loimaa och ger sig in i ”den känsliga debatten om svenska språkets ställning”. Finlandssvenskar och sverigefinnar jämförs i programmet den 2 december då det blir besök i Strömsö-studion och möte med Mattias Björkas från bandet Vasas Flora och Fauna.

Love i Finland sänds i SVT2 onsdagar kl. 23.15 och i Yle Fem torsdagar kl. 12.00, kan även ses i SVT Play.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.