Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

IS skolar barn till soldater

17 Dec , 2015, 22.50 Malin Slotte

 

Kvällens utrikesdokumentär från Al Jazeera, ISIL and the Taliban (2015), är på många sätt skrämmande och makaber och handlar om hur terrororganisationen IS även sprider sig i Afghanistan. Med risk för sitt liv har den Londonbaserade afghanske journalisten Najibullah Quraishi, som bevakat landet sedan 2001, fått tillträde till IS fästen där hans team tillåtits filma och göra intervjuer. Det rör sig självfallet om ett mycket riskabelt uppdrag, där det inte fanns några garantier för att han skulle återvända levande. IS är kända för sina halshuggningar av journalister. Quraishi ägnade också månader åt förhandlingar innan han släpptes in, men lär inte på plats ha fått lika fria händer som utlovats. Han tilläts till exempel inte prata med lokalinvånarna i de IS-kontrollerade bergsbyarna.

För IS är dokumentären själfallet en vinn-vinn-situation och ett sätt att få ut sitt budskap. Målet med terrororganisationens närvaro i Afghanistan är i det närmaste att göra Khorasan-provinsen – ett område som bland annat finns i Afghanistan och haft stor historisk betydelse inom islam – till en del av sin stat, det vill säga ledaren Abu Bakr al-Baghdadis kalifat. För att uppnå detta herravälde måste både talibanerna och landets regering slås ner. I och för sig är IS långsiktiga mål att lägga hela världen under sig, och på den här punkten uppges IS och talibanerna skilja sig åt. Talibanerna säger sig enbart vara intresserade av att kontrollera Afghanistan.

Quraishis team tilläts även filma den undervisning som IS-soldaterna ger barnen i byarna i Kunarprovinsen vid gränsen till Pakistan, där IS har sitt starkaste fäste i landet. Det är regelrätt undervisning i att bli jihadister där så små pojkar som femåringar instrueras i hur man håller i vapen och hanterar handgranater. IS fostrar med andra ord en ny generation blint lydande soldater, och planerar tydligt en långsiktig närvaro i landet.

Den afghanska regeringen har uppskattat att det finns omkring tusen IS-soldater i landet. En del talibaner har hoppat över till IS eftersom lönen är högre i de leden. IS anmälde sin ankomst till Afghanistan år 2014 genom att filma en hängning av ett dussin talibanledare. Dokumentären innehåller scener ur IS skräckpropagandafilmer, med det värsta bortklippt, men det är tillräckligt obehaglig ändå.

Fjärrlinjen sänds i Yle TV1 torsdagar kl. 22.00, repris onsdagar kl.  22.55.

, ,

Kommenteringen är stängd.