Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En Sveriges Martin Luther King

17 jan , 2016, 00.00 Malin Slotte

 

Många är vi som blivit uppslukade av Katarina Taikons Katitzi-böcker som barn, bokserien på tretton böcker som utkom på sjuttiotalet och handlade om författarens egen uppväxt som utsatt romsk flicka i ett efterkrigstida Sverige. Om människan bakom böckerna handlar Gellert Tamas och Lawen Mohtadis dokumentärfilm Taikon från 2015. Den bygger på Mohtadis Taikon-biografi Den dag jag blir fri från 2012.

Taikon är i dag främst känd som författare, men dokumentären lyfter fram hennes betydelse som människorättskämpe, en sorts Sveriges Martin Luther King som Taikon faktiskt även träffade när han avhämtade sitt nobelpris i Norden. Taikon kämpade mot romernas utanförskap i det svenska samhället – eller rent konkret för deras rätt till bostäder, utbildning och jobb på samma villkor som andra, att inte vara hänvisade till ett kringflackande liv i tält eftersom de bara fick stanna i högst tre veckor på samma ort. Att livsstilen skulle vara självvald, och viktig att bevara som ett exotiskt element i det svenska, som exempelvis författaren Ivar Lo-Johansson ansåg, var en romantisk myt Taikon starkt tog avstånd från. I arkivklipp får vi se henne gå i demonstrationer och hålla glödande tal, men även träffa tidens ledande politiker som Olof Palme som dokumentären även jämför henne med.

Den klass- och bildningsresa hon så uppenbart gjorde betonas inte, men att den möjliggjorde att hon blev den hon var står utom tvekan. Hon växte upp i läger och på barnhem, men rymde till Stockholm från ett påtvingat äktenskap som fjortonåring, började umgås i kulturkretsar, fick huvudrollen i en film, blev ihop med en skådespelare, och senare med en fotograf. Därav det rikliga foto- och filmmaterial av hög kvalitet som funnits för dokumentärmakarna att tillgå av huvudpersonen redan som ung. Under en och en halv timme varvas arkivklipp med nyinspelade intervjuer till ett porträtt av en speciell och karismatisk person som även var mycket slagfärdig och välformulerad.

Taikon själv finns inte längre bland oss – hon gick dessvärre bort tragiskt och för tidigt. Däremot lever hennes snart nittioåriga storasyster, silversmeden Rosa Taikon, fortfarande och medverkar i dokumentären. Liksom även Katarinas barn och exmän som också de kommer till tals.

Dokumentären kan ses sista dagen i SVT Play i dag. Vilket rekommenderas.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.