Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Talkshow

Radio är bäst på tv

18 Dec , 2010, 00.19 Malin Slotte

 

Mitt favoritprogram på FST är egentligen ett radioprogram. Det handlar förstås om Eftersnack, programmet som summerar veckan som gått i Radio Vega varje fredagseftermiddag. Det är det enda programmet som sänds i FST som jag kan kalla mig beroende av.

Det var faktiskt på tv, en sen fredagskväll, jag av en slump upptäckte detta program för ett par år sedan när jag satt och zappade mellan kanalerna. Visst hade jag hört om radioprogrammet Eftersnack, men jag hade aldrig hört på det. Jag har inte hört på det senare heller. Jag väljer alltid versionen med bild när jag klickar mig fram till det på Arenan. Så stark är bildens betydelse, så mycket säger gester och minspel även i en dunkel, aptrist radiostudio.

Konceptet är lika enkelt som genialt. Tre personer sitter och pratar om veckans händelser, ämnen som medierna uppmärksammat och snacket gått om under veckan. Det handlar förstås om att valet av personer i panelen är lyckat, fiffiga typer som har nåt att komma med och som gör sig i radio. Det är en bra balans mellan lätt och seriöst, samtidigt som programmet också har en allmänbildande funktion för lyssnaren.

Härav kan man kanske dra slutsatsen att dålig tv inte nödvändigtvis beror på vilka ekonomiska resurser som finns. Personerna/journalisterna är den mest avgörande faktorn för om något fungerar eller inte. Inte så att det inte skulle behövas pengar för att göra bra tv – det visuella kostar, och rent visuellt är förstås Eftersnack undermåligt och i egentlig mening inte ens tv. Självfallet kostar också tid, och ska få kosta – bra program svänger man inte ihop i en handvändning. Men jag inbillar mig att då tv inte funkar handlar det ofta om annat än pengar och tid. Programidén kan vara bra, men det hjälper inte om det är fel personer som förverkligar den.

, , ,

2 kommentarer

  1. Charlotte skriver:

    Hej Malin, kul blogg. ”Så stark är bildens betydelse” … Du glömde tillägga: för dig. Själv skulle jag aldrig välja den trista mörka studion när man i stället kan lyssna till de intima rösterna.

  2. Malin Slotte skriver:

    Ja jo, möjligen är det en vanesak också, vilken version av programmet man börjat följa från början.

Kommenteringen är stängd.