Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reseserie

Är Karl Pilkington idiot?

12 jan , 2011, 00.09 Malin Slotte

 

Klagade för några inlägg sedan på bristen på bra serier att följa just nu. Nu skönjs ljusning vid horisonten. På fredag/söndag (FST5/TV4) har den eminenta komediserien Solsidan säsongspremiär. Det väntar vi på med spänning – är den andra säsongen lika bra som den första?

Men i måndags hade också en annan serie premiär på Yle Teema: An Idiot Abroad, med Ricky Gervais, Stephen Merchant och Karl Pilkington som upphovsmän. Det rör sig om en form av korsning mellan reseserie och komediserie, där den resande idioten är Karl Pilkington, en radioproducent som duon bakom The Office och Extras träffade när de gjorde The Ricky Gervais Show för radiokanalen han jobbade på. Ricky Gervais har utnämnt Pilkington till Storbritanniens roligaste man, vilket är generöst av honom med tanke på att han själv aspirerar på titeln.

Premiäravsnittet, som sändes i måndags (med repris på torsdag), var i och för sig inte en lika omtumlande upplevelse som att i tiden se första avsnittet av The Office och Extras, men det var onekligen intressant. Karl Pilkington var rolig, men kanske inte roligast-i-Britannien-rolig.

Det intressanta med Pilkington är att han påstås vara sig själv och agera utan manus. Han är alltså en turist som reser runt till ställen som Gervais och Merchant skickar honom till, och han gillar det inte. I första avsnittet tyckte han att kinesiska muren var bara skit. Han är med andra ord en idiotturist som borde ha stannat hemma.

Det finns som bekant sådana turister. Frågan som infinner sig är hur på riktigt Karl Pilkington är? Frågan är relevant eftersom det finns två alternativ: Det ena är att serien är en form av lyteskomik där Gervais och Merchant är rätt sadistiska mot sin vän. (Pilkington lär ha tagit ett IQ-test i något program han medverkade i och fått IQ 83.) Det andra alternativet är att Pilkington är en lustigkurre och teaterapa som vilken skicklig komiker som helst. Jag lutar åt det senare alternativet. Det handlar om mytbygge och att ge sken av genuinitet. Jag tror Gervais & Merchant & Pilkington är mycket, mycket smarta.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.