Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Så förstör man ett format

25 jan , 2011, 00.57 Malin Slotte

 

Inte blev man glad inte, av den första delen av MTV3:s Linnan tähdet, baserat på SVT-formatet Stjärnorna på slottet. Det var ett praktexempel på varför man inte ska gå och pilla i färdiga format, i synnerhet inte om syftet är att spä ut materialet. Att dra ut på material är överhuvudtaget ingen bra idé, format eller inte.

Det man alltså hade gjort var att göra ett introduktionsavsnitt där stjärnorna – Juha Veijonen, Arja Saijonmaa, Pertti ”Nipa” Neumann, Danny, Anu Sinisalo och Anna-Leena Härkönen – packade väskan hemma, checkade in på flygplatsen, packade upp igen när de kom fram till slottet i Spanien och hälsade på varandra. Kan man tänka sig mer spännande tv? Detta varvades med klipp ur kommande avsnitt som inte direkt gjorde en mer taggad på fortsättningen.

Nej, att det inte är fråga om något lätt format visar den pågående SVT-säsongen också. Ibland vill det sig bara inte, ibland uppstår ingen dynamik mellan deltagarna. Men när formen som bygger på samtal och möten mellan människor fungerar kan det bli väldigt intressant och engagerande. Det visade också SVT:s Sommarpratarna i höstas där radiosommarpratare möttes, åt middag och diskuterade utgående från sina sommarprogram.

Det handlar mycket om personkemi och förmågan att bjuda på sig själv. Nu behöver det inte gå så dramatiskt till som när Jonas Gardell medverkade 2008, men nog hör hans utbrott över att behöva spela fiol till de mer oförglömliga i Stjärnorna på slottets historia. 2009 var Björn Ranelid med, en färgklick som alltid, och 2007 medverkade Arja Saijonmaa – andra gången gillt för henne med andra ord – och hon väckte nog mest uppmärksamhet med det här uttlanadet.

Nu återstår det att se vad det blir av den finska versionen. Första avsnittet bådade inte gott, men det var å andra sidan inte stjärnornas fel.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.