Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Direktsändning

FST:s valvaka

18 apr , 2011, 01.26 Malin Slotte

 

Det var två skrällar på tv i söndags kväll, men den ena – valet – tar onekligen ut den andra – Idols. Till Idols återvänder jag senare, valet var kvällens oslagbara thriller, drama och enligt en del även tragedi. Jag följde FST:s valvaka, satt i princip naglad framför rutan i fyra timmar.

När kanalens ständige valexpert Göran Djupsund, som brukar ha sådan koll på hur röstare och siffror beter sig att han nästan förtar spänningen av FST:s valvakor, börjar svara ”jag vet inte” och ”jag har faktiskt ingen aning”, inser man att nånting är på gång, i gungning rent av.

Valvakan gick i den traditionella och sakliga stilen, med undantag för att man även denna gång tagit in sportreportern Kaj Kunnas för att hålla koll på och referera sifferresultaten. Siffror är ju tråkigt, kanske det är därför man valt den übersprallige Kunnas att lätta upp det hela. Han är med sin energi och sitt engagemang en av FST:s stora tv-personligheter, och på Twitter-flödet som refererades under sändningen verkade folk gilla honom.

Själv är jag inte lika övertygad om att Kaj Kunnas var rätt man på rätt plats, i synnerhet inte den här kvällen. Det handlar väl om att en journalist med en så stark personlighet som Kunnas antingen väcker känslor för eller emot. Jag har svårt för detta att ”göra hockey av valet” som någon twittrare uppskattande uttryckte det.

Fast mer än till sport går faktiskt mina associationer till barnprogram och barnprogramledare; irritationen kommer sig förmodligen av att jag kände mig tilltalad som ett barn. Glöd är inte att förakta, det är många i rutan som skulle må bra av lite mer av den sorten, men jag föredrar Kunnas de stunder han tonar ner sig några snäpp. I synnerhet en sådan allvarstyngd kväll som den 17 april 2011.

, , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Nina skriver:

  Ja, när han drog till med ”jag behöver en ny deodorant” (eller nåt i den stilen) tänkte jag: Lägg av. Lägg ner. Lägg ut.

 2. SYLVIA skriver:

  Jag hör till skaran som gillar Kunnas. Det kanske stämmer att man antingen är för eller emot, men i Jante-Finland tycker jag det behövs lite fler typer som inte ser ut att drivas endast av rädslan för skam. Kaj Kunnas skulle kanske inte sticka ut så mycket om alla andra människor på tv skruvade upp lite och lossade på kravatten. Kolla på skoj utan ljud: Kunnas är den enda som använder kroppsspråk. Är man på tv räcker det inte att prata som på radio, man måste ha gester och uttryck också, tycker jag.

 3. malin skriver:

  Malin – amen. Tjohejskoj är säkert ett vinnande koncept när det handlar om lite mindre seriösa saker, men att dra en valvaka som om det var en familjefrågesport tilltalar åtminstone inte mig, speciellt inte den här valvakan.

 4. […] förresten in Malin Slottes blogg där hon skriver om FST5:s valvaka. Kunde inte säga det bättre själv. […]

 5. J skriver:

  Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser Kaj Kunnas i rutan. Men han tenderar få tittaren att vakna upp, och återfå intressent på någo vis ändå. Han var kanske lite fel placerad i FST5 valstudion. Jag sa åt mina soffkumpaner att ” Någon producent har satt dit Kaj som comic-relief” och den delen visade vara sann, under kvällens lopp. Men FST5 skulle vara lite tomt utan honom samtidigt, hehe.

 6. J skriver:

  En grej som jag störde mig helt på, var TWITTER-segmentet av sändingen, som skulle fungera i mening att ”ta tempen” på folket, och kolla vad de säger. Detta format känns helt total amerikanskt koncept, som kopierats och klistrats in ctrl +c och ctrl +v in i VÅR MEDIAVÄRLD. Fy skäms. Det var otrolig onödvändigt. Samma som på CNN, MSNBC, och FOX NEWS där dom står med sina hologram tavlor i 3d då dom inte har mycket att säga, för att distrahera tittaren. Ska vi ha det på det viset i svenskfinland också?
  Bra var ju endå att man orkade sitta igenom 3-4 timmars valvaka sänding. Det var engagerande, spännande och de inblandade gjorde ett gott jobb för att hålla tittaren upplyst och kvar på kanalen. Timo Soini och gäng, verkar ha ökat intresset för hur landet ska styras, att intressera även de oinsatta, denna gång.

 7. Malin Slotte skriver:

  Dramaturgiskt var det en tacksam kväll. Sen gillar jag ju detta nya interaktiva sätt att se på tv, det lär bara bli mer av den sorten.

Kommenteringen är stängd.