Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Buketten är komplett

13 maj , 2011, 01.19 Malin Slotte

 

Om jag var förvånad och lite tagen över resultatet i tisdagens semifinal, var torsdagens utgång mer väntad och lättippad.

Prickade in åtta av tio rätt (bara sju av tio i min reviderade tippning efter att ha sett alla låtarna på scen).

Min personliga förhandsfavorit Bosnien-Hercegovina är med på lördag, men gjorde inte ett lika slående intryck på scen som en del andra som gick vidare.

Jag talar främst om tvillingarna, de fantastiskt fräcka och käcka irländska tvillingarna Jedward (bilden: EPA/HENNING KAISER), som väl egentligen inte ens kan sjunga eller ens har en så stark låt. Men, men … De är ju bara så charmiga, galna, roliga och fräscha. Det yttersta beviset på att eurovision är tv, det vill säga handlar om show, visualitet, personlighet, karisma, teater …

Jag ser något liknande hos Sveriges Eric Saade. Det är också ett nummer med genomslag, jag ser rena Jackson-kvaliteterna där. Nej, inte så mycket musikaliskt som show- och utstrålningsmässigt. Bland scennumren hör Sveriges till de absolut häftigaste och effektivaste – trots att bara en av tre rutor i glasburen krossas. En musikalisk bagatell och dagslända möjligtvis, men en häftigt uppflammande och skimrande sådan.

En till självskriven finalist under kvällen var Estland, som har en av årets originellaste och mest oförutsägbara låtar. Att det är svårt att träffande beskriva bidraget, eller dra paralleller till annat man hört, säger en del om dess egenart.

Till kategorin fräsch, uppsluppen galenskap hör även Moldavien – också i final. Det är inte helt lätt och oknepig knäpprock, men det är ett bidrag som växer.

Mindre självklara finalister var Rumäniens trallpop och Danmarks Andreas Johnson-bidrag. Danmark för att det kändes osäkert på scen.

Också kvällens alla tre halvdana ballader med duktiga sångerskor gick vidare: Ukraina mest väntat, Slovenien ävenledes, och Österrikes Whitney-gospel.

Däremot hade Europa inte samma överseende med israeliska Dana Internationals skrala sångröst som år 1998 då hon vann hela tävlingen med en låt i samma tempo och stil. Jag verkar också höra till de få som ser nåt i Lettlands bidrag, så utskällt är det.

Till de bidrag vi redan glömt och som också åkte ut hör Nederländerna, Belgien, Slovakien, Cypern, Bulgarien och Makedonien. Vinkar lättat farväl gör vi också till Vitryssland – sunt röstat där Europa. We don’t love Belarus!

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.