Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kulturprogram

Här blir inga marsvin uppätna

14 jun , 2011, 00.22 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Tv vimlar av matlagningsprogram, men färre har tagit sig an maten som kulturellt och sociologiskt fenomen. Det tomrummet fyller Erik Haag, Lotta Lundgren och Henrik Schyffert i den åttadelade SVT-serien Landet Brunsås från 2010 som börjar i FST5 i kväll tisdag klockan 19. Ett program om svensk matkultur – och varför inte även finländsk, mycket här torde stämma in på Finland också.

Lundgren är den enda med matkunskaper i trion, medan Haag och Schyffert båda har en bakgrund i humorgänget Hassan. Till duons tidigare produktioner hör Sverige dansar och ler som visades i Nelonen där också André Wickström medverkade.

Landet Brunsås producent Karin af Klintberg har också hon en del stiliga fjädrar i hatten: Fredrik Lindström-produktionerna Värsta språket och Världens modernaste land, kulturprogrammet Kobra, ungdomsprogrammet Rea och dokumentären Ebbe the Movie – alla förutom Kobra visade i FST5.

Landet Brunsås är en välbalanserad anrättning som både bjuder på ironisk underhållning och insiktsfull analys. För mycket blev det däremot när Erik Haag åt grillat marsvin som köpts på nätet och tillagats av en peruansk familj – inslaget väckte sådana reaktioner att det klipptes bort för familjens skull.

Säsong två av serien sänds i SVT i höst.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.