Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Norges största popstjärna?

1 jul , 2011, 11.30 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Det här är Cleeve, Norges popprins.

Det trodde jag när jag rätt oengagerat förhandssåg det första avsnittet av den norska komediserien Påpp & Råkk som startar i FST i kväll fredag klockan 23.30.

Om två töntiga, övervintrande sjuttiotalsrockare som driver skivantikvariat, dreglar efter en brud som är pizzabagare och drömmer om att själva bli rockstjärnor. Förlorartemat än en gång. Gäsp, gäsp.

Och så kom denne Cleeve som jag trodde var en av seriens många gästspelande kändisar, och jag tänkte att här får jag hålla mig från att gå till personangrepp. Så provocerad blev jag av pojkbandsspolingens sliskigt pretentiösa uppsyn.

Tråkig serie, tänkte jag när jag tittat klart, men bestämde mig för att göra lite research innan jag drog igång motorsågen.

Jag googlade på serien och på upphovsmännen. Även denne Cleeve ville jag veta mer om.

Det visade sig att Cleeve inte alls finns på riktigt, utan görs av skådespelaren Nikolai Cleve Broch. Plötsligt blev What am I doing here? så mycket roligare, en riktigt skicklig pastisch rent av. Vet man detta ser man på minerna och gesterna på ett annat sätt, och lyssnar på texten. Det är hårfint.

Det här säger ju något om hur kulturellt bunden humor kan vara, och kanske i synnerhet den här komediserien. Jag tyckte som sagt inte den var särskilt rolig, men jag frågar mig hur mycket som egentligen gick mig förbi för att jag inte är norsk?

Det finns fler roliga klipp med humorparet Erlend Klarholm Nilsen och Stein Johan Grieg Holversen på YouTube, till exempel den här Modern Talking-parodin. En orsak till att deras musikparodier är så trovärdiga är att de är musiker i botten.

YouTube Preview Image

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.