Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En finlandssvensk Mad Men

3 jul , 2011, 05.55 Malin Slotte

 

Michael Franck fortsätter leverera dokumentärer om den finländska företagshistorien till MTV3. I dag står den åländske affärsmannen och multimiljonären Anders Wiklöf i turen.

Det är den klassiska arbeta sig upp från ingenting-historien som berättas. Wiklöfs föräldrar var arbetare från Pedersöre och själv har han kockutbildning.

Men det är som affärsmannen som verkar ha en andel i de flesta företag på Åland han är känd, allt från Ålandsbanken och hotellen till de två lokaltidningarna.

Tyngdpunkten i programmet ligger på affärsmannen och hur han byggde upp sitt imperium. En riktig hjältesaga berättas; något negativt eller kritiskt verkar inte finnas att säga om denne man. Förutom en skicklig affärsman beskrivs han som en givmild socialdemokrat med miljöengagemang som vill hjälpa ålänningarna.

Därmed inte sagt att den informationsspäckade dokumentären är ointressant, långt ifrån. Som en finlandssvensk Mad Men-framstår miljön – inte många kvinnor får en syl i vädret i den manliga intervjukavalkaden, vilket förstås också säger något om den värld som skildras.

MTV3.doc: Ålands kejsare sänds i MTV3 i kväll söndag kl. 17.55.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.