Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Sovjetisk kvalitetsserie

12 jul , 2011, 07.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Tre dagar i veckan, från måndag till onsdag med start i kväll, repriserar Yle Teema den sovjetiska spionserien Semnadtsat mgnovenii vesny från 1973, som fått något av en kultstatus. Den version som visas nu är den restaurerade versionen från 2009 då den ursprungligen svartvita serien färgsatts och avsnitten klippts ner med en kvart. Manuset bygger på en spionroman av Julian Semjonov och har delvis verklighetsbakgrund.

Handlingen är förlagd till Berlin i andra världskrigets slutskede sommaren 1945, ett Tyskland där alla pratar ryska. Den sovjetiske agenten Isajev (Vjatjeslav Tihonov) alias Max Otto von Stirlitz, har under alla år fejkat att han är tysk så skickligt att han lyckats komma upp sig i graderna på det nazistiska rikssäkerhetshögkvarteret.

Hans uppdrag är att ta reda på om det förs fredsförhandlingar med de övriga allierade där det kommunistiska Sovjet skulle lämnas utanför, och sabotera planerna genom att intrigera. Men omgivningen fattar också misstankar mot Stirlitz och försöker gillra en fälla för honom.

Serien bjuder på mera snack och psykologi än action och pangpang; både intrig och karaktärer är komplexa, de sovjetiska seriemakarna underskattar inte sin forna fiende. Främst imponerar skådespeleriet, och serien som helhet har en filmiskt stämningsfull patina över sig, inte minst tack vare musiken. För regin står Tatjana Lioznova som även intervjuas under sluttexterna.

Sjutton ögonblick om våren startar i Yle Teema i kväll tisdag kl. 19.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.