Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Som en riktig bebis

14 jul , 2011, 09.30 Malin Slotte

 

Veckans Seportaget-repris från 2010 är gjort av Barbro Björkfelt och handlar om så kallade reborndockor, naturtrogna dockor som ser ut som levande spädbarn.

Huvudperson är rebornkonstnären Christel Tourneur-Putro i Vasa, i vars hem dockor i olika tillverkningsstadier ligger på hög. Delarna till dockorna beställs via nätet, själva hantverket består i att måla dem så att dockan börjar se ut som ett livslevande barn.

Det kan röra sig om allt från att med pincett limma fast ögonfransarna till att åstadkomma spräckliga blodomloppsmönster på armarna. Med kusligt naturtroget resultat. Dockan kläs på babykläder och till hobbyn hör också dokumentationen, att fotografera den färdiga bebin.

Som tittare kan man provoceras och rent av tycka att dockorna är obehagliga, och det är dessa motstridiga känslor som programmet väcker som gör det intressant. (Själv)analysen får man dock sköta själv; Björkfelt har valt att ta fenomenet som Christel Tourneur-Putro och hennes närmaste ser sin hobby som – en kvinnlig motsvarighet till manliga miniatyrjärnvägslekar.

Mamma leker med dockor sänds i FST5 i kväll torsdag kl. 21.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.