Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Vampyrer i sommarnatten

19 jul , 2011, 12.40 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

För tittaren är det mycket i avsteget från det realistiska som fascinationen ligger i den amerikanska vampyrserien True Blood (HBO 2008–). Även om intrigen är ett ymnigt mischmasch av vampyrmytologiskt allmängods och plock från diverse andra genrer tycker man sig se något alldeles nytt och oförutsägbar. Att första säsongen också är upphängd kring en mordgåta är något man lätt förbiser, det är liksom inte det som är det intressanta.

Om ingredienserna är övernaturliga, kunde man också säga att det är något av magi att denna knäppa historia fungerar. Här tänjs det verkligen på gränserna, det är vildvuxet och vridet och antagligen också högst medvetet komiskt. Mycket köper man det nog tack vare de utmärkta skådespelarna i kombination med den coola dialogen på bred sydstatsdialekt samt något som bäst definieras som en stark närvarokänsla i berättandet.

Yle sänder nu den första och andra säsongen i repris, totalt 24 avsnitt. Första säsongen, som till stor del kretsar kring hur relationen mellan den telepatiska servitrisen Sookie Stackhouse (Anna Paquin) och den 173 år gamla gentlemannavampyren Bill Compton (Stephen Moyer) utvecklas, är den klart bättre. Andra säsongens backant-tema hade man förmodligen lämnat åt sitt öde om man inte redan varit fast.

True Blood repriseras i TV2 i kväll tisdag kl. 00.40.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.