Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Det farliga B-ordet

20 jul , 2011, 11.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I säkerhetskontrollen på flygplatsen är det inte läge att skämta. Det är bäst att inte sarkastiskt fråga om de letar efter en bomb om de ber dig öppna väskan. I terrordrabbade länder har säkerhetspersonalen sällan överseende med sådana uttalanden, faktum är att de verkar instruerade att ta varje gång någon nämner B-ordet på allvar. Det spelar ingen roll att det är uppenbart att du skämtade, var ironisk eller bara trött och otålig. Du blir förhörd i timmar och missar planet.

Om hur lätt det är att bli oskyldigt misstänkt på en flygplats och hur rädslan för terrorism yttrar sig handlar den holländska dokumentären Safety First av Robert Oey från 2008. Den skildrar sex fall (filmen ovan är ett) där personer råkat ut för dramatiska arresteringar, timlånga förhör och till och med värre. Det kan räcka med att du har en bok med en bomb på omslaget med dig i handbagaget. Eller att taxichauffören hört dig nynna The Clashs London Calling på väg till flygplatsen.

Även om man blir frisläppt och förklarad oskyldig till slut är det en skrämmande erfarenhet som skakar om hela ens grundtrygghet.

Dokumentären Säkerhet framför allt sänds i FST5 i dag onsdag kl. 23.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.